Dec 30, 2009

Georgian Traditional Confection for New Year - Gozinaki

მეგობრებო დღეს მინდა გასწავლოთ გოზინაყის გაკეთება :)

დამეთანხმებით ახალი წელი გოზინაყის გარეშე წარმოუდგენელია ჩვენთვის ქართველებისათვის, ამიტომ ხალხს ვისაც ბებია, დედა ან და არ გიმზადებთ ამ მშვენიერ ტკბილეულს, გასწავლით თავად როგორ მოამზადოთ :)
წინასწარ მოამზადეთ საცხობი ქაღალდი ან რკინის, თიხის ლანგარი. გადაუსვით ზეთი და მოიდეთ მოსახერხებელ ადგილას :) ასევე დავიმახსოვროთ რომ ნიგოზისა და თაფლის შეფარება უნდა იყოს 5/1

1. პირველ რიგში ავიღოთ ნიგოზი, ან ნუში, ან თხილი ან ყველაფერი ერთად - 300 გრამი :) ეს თხილეულობა დავჭრათ :)

















2
. ავიღოთ ქვაბი, ჩავასხთ შიგნი 60 გრ თაფლი და ვადუღოთ ნელ ცეცხლზე. გვერდით მოვიდოთ ერთი ჭიქა ცივი წყალი და შიგ და შიგ თაფლი ვაწვეთოთ. როცა ცივ წყალში ჩასხმული თაფლი კარგად შეკრული მოგეჩვენებათ, ესეიგი ის მზადაა თხილეულობის ჩასაყრელად. (4-5 წუთი დაბალ ცეცხლზე უნდა ვადუღოთ თაფლი)

















3.
ჩაყრით თხილეულობას ქვაბში და მოურეთ კარგად, დაამატეთ მწიკვი ვანილი, მწიკვი დარიჩინი და ნახევარი კოვზი შაქრის პუდრა. ძაალიან კარგად ურიეთ ნელ ცეცხლზე ასე 2-3 წუთი. შემდეგ გადმოიღეთ წინასწარ მომზადებულ ლანგარზე.

















4.
სველი კოვზით კარგად გადაანაწილეთ მასა ზედაპირზე :)

















5.
დადეთ ცივ ადგილას და დაელოდეთ გაცივებას. შემდეგ დაჭერით რომბებად ან როგოც გინდათ :)
















ხოდა მეგობრებო, აი ასეთი ადვილია გოზინაყის მომზადება :) თუ შეკითხვები გაგიჩნდათ ნუ დამინდობთ და მკითხეთ :)

ასევე არ დაგავიწყდეთ საახალწლოდ ჩურჩხელების დაგემოვნება, ახლა მათი მომზადება უკვე გვიანია, ამიტომ თუ არ გაქვთ ტაკუნებზე იპრწკინეთ, ჩადით მაღაზიაში და იყიდეთ :) ეს ჩურჩხელები ჩემმა მშობლებმა გამომიგზავნეს და ძალიან მიხარია რომ მაქვს საახალწლოდ.


Eng:
Gozinaqi or Gozinaki is a traditional Georgian confection made of caramelized nuts, usually walnuts, fried in honey, and served exclusively on New Year's Eve and Christmas. In the western Georgian provinces of Imereti and Racha, it was sometimes called Churchkhela, a name more commonly applied to walnuts sewn onto a string, dipped in thickened white grape juice and dried. In several of Georgia’s rural areas, both walnuts and honey used to have sacral associations. According to a long established tradition, Gozinaqi is a mandatory component of New Year’s Eve/Christmas celebration.

8 comments:

Sophie Golden said...

როგორ მიყვარს გოზინაყი, ვერ წარმოიდგენ, მთელი ეს პერიოდი შემიძლია მარტო ეს ვჭამო!!! და ჩურჩხელა, რომელსაც ამ ბოლო დროს ვეღარ ვჭამ... anyway,
არ გიფიქრია, კულინარობას მიჰყო ხელი??? მგონი, ძალიან კარგად გამოგივა და სამსახურიც იქნებ იშოვო, წინა პოსტის სურვილიც აგისრულდება.

Tomushka said...

Sophie Golden - :D კულინარია ჰობია ჩემი ისევე როგორც ბლოგერობა :)არ მინდა ეს თავისუფალი დროის ჰობი სამსახურად გადაიქცეს :) :*

Nino said...

gemrieli chans gozinaki.

Mari said...

ხვალისთვის გამომადგება შენი გოზინაყის რეცეპტი ;) გემრიელი ჩანს, ყოჩაღ!! ;*

clown said...

არ მიყვარს გოზინაყი :|

თან თხილეულობა სახეზე ალერგიაs მაძლევს :X

Lalena said...

აუ მართალა გემრიელად გამოიყურება, წავედი ერთი დავკბიჩო რამე :))))

Na[Na]Ko said...

სიმართლე რომ გითხრა დიდად არ მიყვარს.... მაგრამ რომ მთავაზობენ უარსაც არ ვამბობ! ^^

Keti said...

კარგი პოსტია! :)
და გემრიელი :)