Dec 22, 2009

Century Egg - გასინჯავდი?

რამდენი კულტურაც არსებობს, ალბათ იმდენი კულინარიული ტრადიციაცაა, არ დავკონკრეტდები თითოეული ოჯახის კულინარიულ ტრადიცებზე, რომლებიც ძალიან ინდივიდუალურია და მეტ ნაკლებად კულტურული ხასიათიდან გამომდინარეობენ. დღეს მინდა გაგაცნოთ ჩინური დელიკატესი. ჩემი თხოვნა იქნება რომ კრეატიულად მივუდგეთ ამ კერძს და ფუუუუუს გარდა რამე განსხვავებული ვთქვათ :)

შენახული კვერცხი, ასწლოვანი კვერცხი ან ათასწლოვანი კვერცხი ის დელიკატესია, რომელიც ჩინურ სამზარეულოში გამოიყენება სხვადასხვა კერძების მოსამზადებლად. ასწლოვანი კვერცხის მომზადების პრცესი საუკუნოვან ტრადიციას მოიცავს. თვეების განმავლობაში კვერცხი ინახება თიხის, მარილის, ბრინჯის, ნაცარისა და კირის ნაზავში. როცა პროცესი დამტავრებულია, კვერცხს აცილებენ ნაჭუჭს და ამზადებენ ტრადიციულ კერძებს.

კვერცხს ქონია გოგირდისა და ამიაკის სურველი. გემოთი კი კარგად დაძველებულ ყველს გავს თურმე.

გთავაზობთ რამოდენიე სურათს.
1. კვერცხი სპეციალური ნაზავის საფარით.

2. საფარ შემოცლილი კვერცხი, ხედავთ თეთრს კარგად შემონახულ ნაჭუჭს.

3. ჭრილში კარგად ვხედავთ კერცხის კონსისტენციას. :)

4. ერთ ერთი ტრადიცული ჩინური კერძი, რომელიც ასწლოვანი კვერცხითაა მომზადებული

ესეც ესე მეგობრებო, ჩინეთში თუ წავალთ, ჯობია ჯერ კულინარიულ ტრადიცებში გავერკვიოთ და სპეციალური სიტყვები ვისწავლოთ ორემ ვინ იცის რას შევჭამთ ჩვენი უცოდინრობის გამო :)
წყარო: Century Egg

Eng: Preserved egg, hundred-year egg, thousand-year egg or thousand-year-old egg, the Century Egg is a Chinese delicacy used in many traditional dishes. Eggs become Century Eggs after weeks, sometimes months of preservation in a mixture of clay, ash, lime, salt and rice. The process of “cooking” Century Eggs is believed to date back 600 years, when someone apparently found some old eggs preserved in a pool of slaked lime.After the preservation is complete, the hull mixture and egg shell are removed to reveal the now dark-brown egg-white and a dark-green, creamy and pungent yolk. It’s the alkaline that raises the ph of the egg from 9 to 12 or more and gives it a strong smell of ammonia and sulfur.

Sours- Century Egg



13 comments:

clown said...

გემრიელი იქნება ^^

ჩორვენი¹³ said...

damajriala chesna gavaria fers rom shevxede mashinve :D magram ras ar chamen da mament raxan chamen ichmeva da tu ichmeva girs gasinjva

Tomushka said...

ჩორვენი¹³ - მეც მასე ავაწყვე ჩემი მსჯელობა :D თავიდან რომ ვნახე მეგონა ქარვა :D :D თურმე რა ქარვა ჭამს ხალხი :D

უბრალოდ said...

ყველის გემოო რომ წავიკითხე მომეწონა მაგრამ სურათი რომ დავინახე ეგრევე ამიცრუვდა გული!

მადლობა გაფრთხილებისთვის , მაგრამ იმედია მაინცდამაინც ჩემზე არ მოინდომებენ მაგ ასწლოვანი კვერცხის დახარჯვას :D

Tomushka said...

უბრალოდ - ალბათ არ მოინდომებენ, მაგრამ წარმოიდგინე რამდენი მსგავსი საჭმელი აქვთ, რომელიც დელიკატესად ითვლება მათთან ჩვენ კიდე ალბათ რომ გავიგოთ რა არის ცუდად გავხდებით :D :D

Keti said...

ცილა ჟელეს ჰგავს :) შენახვის წესი მაინტერსებდა და კი წერია, უცნაურია ეს ყველაფერი. მაგრამ ჭამის სურვილი არ გამჩენია :))

unaamarga said...

კვერცხი ახალი და ნორმალური არ აღმიძრავს მადას და ასწლოვანი მითუმეტეს, მაგრამ სასიკვდილო აშკარად არ უნდა იყოს, აგერ რამდენი არიან ეს ჩინელები! :)

Lalena said...

ალბათ გავსინჯავდი :)

მერე მექნებოდა ყველაზე ობიექტური პასუხი გემრიელია თუ არა :))))

Sophie Golden said...

ფუუუ... :P
I mean, არ მიზიდავს ეგზოტიკური სამზარეულო და არც შეიძლება ჩემთვის მსგავსი რაღაცების ჭამა.

ქართული სამზარეულო თავისი საცივით, ხაჭაპურით, ღომით, ხინკლით ყველას ჯობია, რა ვქნა!!!!!! Вопрос закрыт! =))

ნან said...

ვაი დედა

არ მინდა მე ასწლიანი კვერცხი. ალერგია დამეწყო მომენტალურად :D

OTO said...

Garçon, 10 century eggs plaese : D

Nikoloz said...

აუ რა ფუ ძალიანმაგარა ვიდზეა პროსტა გულს არ შევჭამდი რაღაც ცუდდად გამოიყურება :D

თამუშკა იცი რა მაინტერესებს ადრე ვიღაც კითხულობდა რო ბლოგსპოტზე read more როგორ გავუკეთოო და შენ ხო არ იცი შემთხვევით?

Tomushka said...

Nikoloz - მაგი მეც მაინტერესებს და თუ გაიგე იქნებ მეც გამაგებინოოოოოო? :(